#9 Maak je leven eenvoudiger met RSS en een nieuwslezer

Al ooit gehoord van RSS? Zijn die kleine oranje icoontjes op websites je nooit opgevallen? Als je beide vragen met ‘Nee’ beantwoordt, is dat niet erg, want het blijkt dat RSS nog maar bij een klein deel van de internetters bekendheid geniet. En dat is jammer, want RSS maakt het voor jou als nieuwsgierige mens een stuk eenvoudiger om up-to-date te blijven op je vakgebied.
RSS staat voor “Really Simple Syndication” en wanneer een website is voorzien van RSS, dan zal je doorgaans een van de symbolen zien zoals hierboven. Via een speciale toepassing, een nieuwslezer of feedreader, ontvang je de headlines van elk nieuw bericht dat op de website verschijnt.

En wat heb je daar nu aan?

Je hebt vast wel een lijst van websites die je dagelijks (of regelmatig) bezoekt, omdat die belangrijk voor je zijn. Dat kost veel tijd en soms was er geen nieuws op de site, of kwam je te laat en bleek een artikel geen nieuwswaarde meer voor je te hebben. Met RSS en een nieuwslezer behoort dat tot het verleden, want het nieuws komt nu automatisch naar je toe en daarmee bespaar je tijd!

Om RSS-feeds te ontvangen kun je verschillende toepassingen gebruiken (online en offline). Bekend zijn, myYahoo, het Nederlandse Symbaloo en Google Reader, maar onze favoriet is Netvibes.

Flipboard

Heb je een iPad, dan is een applicatie zoals het sociale magazine Flipboard uitermate handig. Deze verzamelt via de RSS-techniek al het (sociale) nieuws in gelikte overzichten op je scherm. Deze applicatie was in 2010 iPad-app van het jaar! Een app voor smartphones die hiermee te vergelijken is, is Pulse.

Deze week ga je ontdekken wat RSS voor jou kan doen en daarbij maak je gebruik van Netvibes. Wil je liever een andere reader gebruiken? Ga je gang!

Achtergrondinformatie

Ontdekoefeningen:

 1. Lees de achtergrondinformatie over RSS en nieuwslezers door. Als je nog andere informatieve websites vindt, laat dat dan in een reactie hieronder weten. De Netvibes-pagina die als proef is aangemaakt voor recherche is alvast een aardig politievoorbeeld.
 2. Maak een account aan, bij voorkeur bij Netvibes. Om een account te maken is je e-mailadres (Gmail) en een wachtwoord voldoende. Bekijk ook de instellingen die je kunt aanpassen en kies een mooi sjabloon uit. Behoefte aan hulp? Hier staan enkele instructies voor Netvibes (met beeld en geluid!).
  Het aanmaken van een account
  RSS-feeds toevoegen
  RSS-feeds lezen
 3. Voeg onderstaande RSS-feeds toe aan je Netvibes-account. Het enige dat je hoeft te doen, is op zoek te gaan naar het RSS-symbool en de onderliggende snelkoppeling kopiëren en te plakken in Netvibes (”Voeg inhoud toe”).
  Nu.nl
  Maurice de Hond
  • De nieuwe advertenties in een subrubriek naar keuze op Marktplaats
  Webwereld, nieuws over ict-ontwikkelingen
 4. Voeg de RSS-feeds toe van deze 23 PolitieDingen-site, zodat je weet wanneer er nieuwe berichten verschenen zijn. Kun je ze vinden?
 5. RSS werkt pas goed, als je het opneemt in je dagelijkse routine. Breid je abonnementen uit, verwijder af en toe eens wat, maar bekijk ze vooral regelmatig. De beste manier om dat te doen, is door je RSS-programma altijd “open” te hebben staan en af en toe eens te kijken of er nog nieuwtjes zijn. Maar pas op: het is verslavend! :-)
 6. Laat op je cursusweblog weten hoe het gegaan is en of je er iets aan hebt (voor privé of werk)!

februari 11, 2011 · 23PolitieDingen · 6 Comments
Posted in: RSS

6 Responses

 1. Ating - september 26, 2010

  Bloglines stopt per 01-10-2010 en het linkje naar de screencast voor netvibes bestaat niet meer

 2. 23PolitieDingen - september 26, 2010

  @Ating: bedankt voor het meedenken. Zo zul je vast nog wel meer links tegenkomen die het niet meer doen; de site is namelijk aan een update toe. Ik ga ervan uit dat ze bij jullie subsite wel helemaal gecorrigeerd zijn!

 3. 23 PolitieDingen » #16 Zoeken op internet - februari 17, 2011

  [...] tools zijn beschikbaar om informatie te filteren, te verzamelen en handig in te zoeken. RSS en Google Alerts hebben we al gezien. Maar er zijn er nog veel meer! Een groot aantal hiervan is te [...]

 4. 23 PolitieDingen » #18 Social bookmarking en Del.icio.us - februari 22, 2011

  [...] Kijk eens rond op het Del.icio.us-account van 23 PolitieDingen dat voor deze oefening is aangemaakt . Je vindt o.a. alle websites en bronnen die in de cursus zijn genoemd. Via RSS kun je up-to-date blijven wanneer er nieuwe favorieten aan het account zijn toegevoegd. Hoe dat ook alweer ging, kun je nog teruglezen bij het onderdeel over RSS. [...]

 5. 23 Utrechtse PolitieDingen » #16 Zoeken op internet - mei 2, 2011

  [...] tools zijn beschikbaar om informatie te filteren, te verzamelen en handig in te zoeken. RSS en Google Alerts hebben we al gezien. Maar er zijn er nog veel meer! Een groot aantal hiervan is te [...]

 6. 23 Noord- en Oost-Gelderland Dingen » #18 Social bookmarking en Del.icio.us - juli 12, 2011

  [...] Kijk eens rond op het Del.icio.us-account van 23 PolitieDingen dat voor deze oefening is aangemaakt . Je vindt o.a. alle websites en bronnen die in de cursus zijn genoemd. Via RSS kun je up-to-date blijven wanneer er nieuwe favorieten aan het account zijn toegevoegd. Hoe dat ook alweer ging, kun je nog teruglezen bij het onderdeel over RSS. [...]

Leave a Reply