#7 Microbloggen: Twitter

Een van de populairste web 2.0-toepassingen van dit moment is Twitter. Talloze internetgebruikers hebben de kracht en de snelheid van het microbloggen ontdekt. Het is voor hen een ideale tool om nieuwtjes en andere berichten te delen. Steeds meer bedrijven en organisaties zien er een nieuw communicatiekanaal in. Ook bekende Nederlanders, zelfs politici, schaatsers, wielrenners en auteurs zijn aan het twitteren geslagen; reden om in deze cursus deze toepassing zeker niet over te slaan.

Twitteren

Men noemt het ook wel ‘microbloggen’ en het is al bijna een officieel werkwoord geworden: twitteren (ik tweet op Twitter, tweet jij ook?). Steeds meer mensen doen het: berichtjes (‘tweets’) van maximaal 140 tekens sturen naar Twitter dat alles van iedereen verzamelt. Berichten over wat je op dat moment aan het doen bent, welk artikel je aan het lezen bent of wat je bij iemand voor interessants gelezen hebt. Je kunt ervoor kiezen om mensen te volgen die je kent of die je interessant lijken en zij kunnen jóu volgen. Berichtjes kun je via je mobiel, instant messaging (IM, bijvoorbeeld MSN), Netvibes of gewoon via Twitter versturen. Maximaal 140 tekens betekent dat het gaat om korte berichten. Het aantal applicaties (apps) dat mensen hebben gemaakt als uitbreiding van Twitter, is enorm groot. Zo heb je TweetDeck, Twhirl, Twitthat! en nog veel meer.

Een steeds groter aantal bedrijven is met Twitter aan het experimenteren en ook meer dan de helft van de politiekorpsen heeft zich eraan gewaagd, zoals Politie Utrecht, individuele wijkagenten (bijv. politieharmelen en polzeistnrd), korpsleiding en woordvoerders. Al onze vanuit hun functie twitterende collega’s zijn te vinden in de Following van het PolitieUtrecht-account.

Steeds meer bekende Nederlanders hebben Twitter als communicatie- en PR-middel ontdekt: minister van Buitenlandse Zaken Maxime Verhagen zit erop, evenals kroonprins Willem Alexander, internetjournalist Francisco van Jole en trendwatcher Vincent Everts. Ook internationale beroemdheden als Obama kun je er volgen!

WWW

Aan Twitter gerelateerd is de ontwikkeling dat steeds meer mensen hun vriendennetwerk ten allen tijde op de hoogte brengen van wat je waar aan het doen bent. Dit kan bijvoorbeeld op Hyves door de WWW in te vullen (wie-wat-waar) of op Facebook. Het is met de smartphones van tegenwoordig ook heel gemakkelijk dit soort informatie door te geven, met daarbij ook je exacte locatie. Steeds meer hieraan gerelateerde toepassingen komen op als paddenstoelen, zoals Trackr en Foursquare. Bij Foursquare is het zelfs een sport om zo vaak mogelijk ergens te komen, zodat je wordt benoemd tot ‘burgemeester’ van die plek.

Crises

Geen crisis meer zonder dat de berichtgeving over en weer gaat via Twitter. De grote brand in Moerdijk, de vliegtuigramp bij Schiphol, twitteraars zijn er razendsnel bij. Roddels en geruchten worden plots waarheden. De roep om snelle en betrouwbare informatie vanuit de overheid op Twitter wordt steeds groter. Blijkt ook uit een onderzoeksrapport van het Nationaal CrisisCentrum.

Hoe het werkt

Enkele symbolen die je op Twitter tegen zult komen:

 • D gebruikersnaam + bericht : Direct Message, een bericht direct gericht aan één persoon.
 • @gebruikersnaam + bericht : leesbaar voor iedereen, maar wordt bij de geadresseerde opgeslagen bij ‘Replies’/’Mentions’.
 • RT : een ReTweet is een eerder geplaatste Tweet die is doorgestuurd. Hier treedt het sneeuwbaleffect in werking, omdat hiermee een bericht buiten een kring van volgers kan raken.
 • # : een hashtag wordt door Twitteraars gebruikt om berichten over en berichten vanaf een evenement te verzamelen (zoals #veilig20 laatst). Maar er zijn ook ‘onzin-hashtags’, zoals #durftevragen of #ikweetnietwatikmoetzeggen waarmee twitteraars aangeven wat min of meer het onderwerp van de tweet is.

Achtergrondinformatie

Ontdekoefening

 1. Lees de achtergrondinformatie over dit onderwerp door.
 2. Kijk eens rond op Twitter en de zoekmachine van Twitter. Bekijk wat voor tweets voorbij komen over op dit moment actuele onderwerpen.
 3. Maak een eigen Twitter-account aan en zoek interessante Twitteraars om te volgen. Je zult zien dat ze jou dan vaak ook zullen volgen.
 4. Schrijf op je cursusweblog over je ideeën over en ervaringen met dit Ding.

februari 11, 2011 · 23PolitieDingen · 4 Comments
Posted in: Communities, Web 2.0

4 Responses

 1. Henk.internet - april 4, 2011

  Interessant om te zien wat mensen allemaal twitteren. Heb zelf geen blackberry of I phone, dus moet het doen met de laptop. Is niet zo spannend en je bent ook niet altijd achter de laptop aanwezig. Dus “breaking news” mis ik zo wel.

 2. Ali - mei 29, 2011

  Persoonlijk is twitteren niks voor mij. Maar voor mijn werk kan het soms handig zijn om bij sommige gebeurtenissen twitter te volgen. Dat kan je misschien ook info verschaffen.

 3. 23 PolitieDingen » Genk EPZ workshop - mei 8, 2012

  [...] minuten. Lees globaal de tekst van Ding 7 over Twitter tot aan de Achtergrondinformatie. Hierdoor krijgt u een idee van wat Twitter is en u leert enkele [...]

 4. cursist 12 - mei 9, 2012

  Wij hebben ding 7 gelezen en weten nu alles (bijna) over twitter :-)

Leave a Reply