#5 Google regeert het internet

In vele Dingen in deze cursus kom je het tegen: Google. Ooit begonnen als zoekmachine, maar inmiddels heeft dit bedrijf eindeloos veel diensten. En de meesten nog gratis ook. Handig! Maar ook wel een beetje gek. Google heeft zo een enorm machtsimperium opgebouwd. Google weet alles van je, als je niet uitkijkt. Goed om bij stil te staan, maar niet te lang. Want ook wij kunnen een aantal diensten heel handig voor het werk gebruiken.

Google zoekmachine

Natuurlijk is er de welbekende zoekmachine Google, hét startpunt op internet voor veel mensen. Ooit wel eens geprobeerd geavanceerd te zoeken met Google? De mogelijkheden zijn enorm: je kunt zoeken op allerlei woordencombinaties, woorden uitsluiten, in bepaalde talen zoeken, bepaalde bestandsformaten en op datum. Best handig om het aantal zoekresultaten te beperken. De vraag bij de zoekresultaten is altijd hoe betrouwbaar ze zijn; dat een website hoog in de resultaten eindigt, zegt nog niets over de betrouwbaarheid van de informatie die erop te vinden is. Goed om je daarvan bewust te zijn.

Google Mail en Talk

Hotmail was altijd dé gratis e-maildienst met maar liefst 2 MB opslagruimte, naast vele anderen. In 2004 kwam daar Gmail bij; eerst werden de accounts alleen via via weggegeven, later stond het iedereen vrij een gratis e-mailadres aan te maken, met een behoorlijke datalimiet ook. Die staat tegenwoordig op 7 GB; dat zijn heel wat foto’s en filmpjes bij elkaar! Google Talk is aan Gmail verwant; je kunt contactpersonen die ook een Gmail-account hebben, verzamelen in Gmail en ze uitnodigen voor een chatsessie. Hiervoor is installatie van een programma overbodig.

Google Docs

Google stelt internetgebruikers in staat kennis met elkaar te delen. Zo ook via Google Docs. Google biedt vereenvoudigde documentverwerkingsprogramma’s aan om documenten (tekstdocumenten, spreadsheets en presentaties) te delen met anderen en er samen aan te werken. Google Docs is bereikbaar via je Google Account en wederom is installatie niet nodig. Zo heb je nooit last van verouderde versies van programmatuur en 10 verschillende versies van documenten; ideaal!

Google Reader en Google Alerts

Van alle internetmarkten thuis zijn; dat is waar Google naar toe lijkt te bewegen. In Ding #9 en #10 zul je het één en ander meekrijgen van RSS en de programma’s om ze te lezen, de RSS-readers. Google speelt in op de behoefte van internetgebruikers om snel op de hoogte te zijn van het laatste nieuws door zelf ook een RSS-reader aan te bieden: Google Reader met als min of meer afgeslankte versie iGoogle. De laatste is jouw persoonlijke startpagina, vergelijkbaar met Netvibes. Je kunt de pagina inrichten met gadgets en RSS-feeds die jij erop wilt hebben. Bij Google Reader ligt de nadruk vooral op de RSS-feeds die je online kunt lezen. Meer over dit onderwerp lees je dus bij Ding #9 en #10.

Google Alerts is een handige dienst om je via e-mail of RSS op de hoogte te laten houden van de laatste zoekresultaten op bepaalde termen. Je hoeft dus niet meer zelf naar Google te surfen en die termen in te tikken; dat doet Google voor je en laat je dan weten wat de meest recente resultaten zijn.

Google Maps en Streetview

Een belangrijke webtrend van de afgelopen jaren is locatie. Locatie is overal, niet alleen op het web maar ook bijvoorbeeld in de navigatieapparatuur in je auto of GPS op je mobiele telefoon. Het gevolg is dat er op websites steeds meer aandacht is voor locatiegeoriënteerde toepassingen, tools en gadgets.

Ook daarin heeft Google een flinke vinger in de pap met Google Maps. De dienst wordt ook alsmaar verder uitgebreid; je vindt er routebeschrijvingen voor de auto en recent ook voor voetgangers. Je vindt er foto’s die mensen op bepaalde plekken hebben gemaakt en eigenlijk alle denkbare informatie wordt gekoppeld aan de locatie. In 2009 introduceerde Google naast de satellietbeelden het onderdeel Streetview waarmee je op straatniveau om je heen kunt kijken. Daarvoor heeft Google uren en uren door de straten van Nederland en de rest van de wereld gereden. Inmiddels zijn niet alleen alle grote steden, maar alle gemeenten in Nederland te zien via Streetview.

Google Maps is ideaal om te gebruiken als mashup; combineer Google Maps met jouw eigen data en je krijgt een samenvoeging, een mashup. Een voorbeeld daarvan is te zien op StopdeCriminaliteit.nl, waarop je kunt zien waar in de regio Utrecht in de afgelopen 24 uur woninginbraken en autokraken hebben plaatsgevonden.

Google biedt nog veel meer diensten maar het gaat te ver ze hier allemaal te beschrijven. Zo zijn er nog internetbrowser Google Chrome, vertaalmachine Google Translate, online agenda Google Calendar, websitestatistiekprogramma Google Analytics, etc. etc.

Google regeert het internet!

httpv://www.youtube.com/watch?v=R7yfV6RzE30

Achtergrondinformatie

Ontdekoefening

 1. Maak kennis met Google Docs (log in met je Google account!) en de mogelijkheden en maak enkele testdocumenten of importeer wat documenten (let wel op wat je doet!) die je op je computer hebt staan.
 2. Nodig een of meer collega’s uit om samen aan een document te werken. Bekijk dan eens hoe het gaat met versiebeheer en de mogelijkheden om geattendeerd te worden op wijzigingen in het document.
 3. Publiceer een document op het web, voor iedereen leesbaar. Hier is een voorbeeld dat via Google Docs & Spreadsheets is gepubliceerd.
 4. Ga naar Google Alerts en maak een alertering aan naar keuze; stel in hoe vaak je nieuwe updates wilt ontvangen.
 5. Ga naar Google Maps en zoek jouw adres op met Streetview; tot hoe ver kun je inzoomen? Is de informatie nog accuraat of zijn inmiddels huizen gesloopt/bijgebouwd?
 6. Schrijf op je cursusweblog over je ervaringen met Google Docs, Google Alerts en Google Streetview. Als je er niet uit komt, vraag dan hulp aan je collega’s of reageer op dit artikel.

februari 11, 2011 · 23PolitieDingen · 3 Comments
Posted in: Web 2.0

3 Responses

 1. Guus - maart 31, 2011

  Jammer dat er zo veel in het Engels is.
  Als je gaat uitproberen en je bent niet goed in Engels dan moet je soms gokken wat je moet doen. En gokken in de digitale wereld gaat ALTIJD fout.

 2. Conny - april 1, 2011

  Het is ongeloofelijk wat er allemaal mogelijk is. Ik merk wel dat ik erg zoekende ben.
  Maar ik ga vol goede moed verder ondanks het tijdsgebrek.
  Zonnig weekend allemaal.
  Conny

 3. 23 Noord- en Oost-Gelderland Dingen » #16 Zoeken op internet - juli 12, 2011

  [...] tools zijn beschikbaar om informatie te filteren, te verzamelen en handig in te zoeken. RSS en Google Alerts hebben we al gezien. Maar er zijn er nog veel meer! Een groot aantal hiervan is te vinden in een [...]

Leave a Reply