#22 Politie 2.0 en de toekomst van de politie

Politie 2.0 (in de Engelstalige literatuur Police 2.0) is een betrekkelijk nieuwe term (zoek er maar eens op in Google, in het Nederlands of in het Engels) die gebruikt wordt voor een verzameling gedachten om op een andere manier gebruik te maken van het web. 

Participatie

De naam Politie 2.0 is een afgeleide van web 2.0. Ook andere branches krijgen weleens het label 2.0 opgeplakt wanneer er klantgerichter en interactiever gewerkt wordt: Reizen 2.0, Boodschappendoen 2.0, Koken 2.0 en ga zo maar door. De kern is, dat “2.0″ alle ruimte biedt aan gebruikers om mee te werken aan de ontwikkeling van bestaande en/of nieuwe diensten, zowel online als in de echte wereld. Communiceren is niet meer alleen maar zenden. Het is vragen, luisteren, ontdekken en antwoorden.

De moderne politieorganisatie maakt gebruik van web 2.0-tools waar inwoners zelf al mee vertrouwd zijn. Velen redeneren dat Politie 2.0 meer is dan alleen een term om nieuwe web 2.0-technologieën in een politiesetting te plaatsen. Het is een term die ook gebruikt kan worden om politiemensen bewust te maken van de (digitale) veranderingen om ons heen. Politie 2.0 bestaat niet alleen uit politiemensen, ook geïnteresseerden buiten de politieorganisatie melden zich aan en denken mee.

Kortom, de politieorganisatie gaat onder invloed van web 2.0 veranderen. En dat geldt ook voor het werken bij de politieorganisatie. Hoe denk jij dat de organisatie eruit zou kunnen zien onder invloed van web 2.0? Hoe zou het zijn om alle geleerde toepassingen uit deze cursus vanuit één bron toegankelijk te hebben en te gebruiken, intern en/of extern?

Andere organisaties

De laatste jaren zijn er tal van organisaties geweest die web 2.0 in de praktijk hebben toegepast.  Ze proberen op een innovatieve manier mensen te  betrekken bij hun product/ dienst. Een paar voorbeelden:

Achtergrondinformatie/voorbeelden

Geweldig filmpje over de politie van de toekomst:

httpv://www.youtube.com/watch?v=Oy-BBCWeuLE

Ontdekoefeningen

  1. Lees de achtergrondinformatie en bekijk de voorbeelden. Bekijk met name discussies op het politie20-platform.
  2. Zoek ook eens een interessant initiatief van een organisatie die web 2.0 op een toepasselijke wijze inzet en schrijf erover in je blog.
  3. Schrijf op je cursusweblog over hoe jij tegen politie 2.0 aankijkt.
  4. Schrijf tenslotte op je cursusweblog hoe web 2.0-tools de politie kunnen helpen criminaliteit tegen te gaan; hoe kun je zorgen dat bepaalde misdrijven níet gebeuren?

Politie 2.0 kan nog alle kanten uitgaan. Een ding is zeker, de technische middelen zijn er te over om er met z’n allen, iedereen in het werkveld, openlijk over te praten en ideeën uit te wisselen.

februari 11, 2011 · 23PolitieDingen · No Comments
Posted in: Politie 2.0

Leave a Reply