#21 Handige webtools

In de loop van deze cursus bekijken we slechts een handvol websites, die gebruikers in staat stellen om zelf informatie te maken en met elkaar te delen. Maar er zijn wel honderden sociale toepassingen en er komen dagelijks nieuwe bij, die voortborduren op bestaande ideeën, of soms echt met iets vernieuwends komen. Het moet nog blijken welke online diensten blijvend zijn en welke in de loop van de tijd verdwijnen. Een ding is zeker: online samenwerken, sociale netwerken en het delen van informatie hebben het web voorgoed veranderd. De gebruiker krijgt het op het ‘nieuwe internet’ steeds meer voor het zeggen.
Hieronder staan enkele typische kenmerken van een web 2.0-site. Als je er meer weet, voeg ze dan toe in een commentaar.

  • Naamgeving; vreemde, niet bestaande woorden
  • Logo met spiegelende ondergrond
  • Kleurrijke logo’s
  • Een account is vaak nodig om mee te kunnen doen
  • Gebruikers kunnen elkaar virtueel ontmoeten in fora, chat, comments
  • Delen van beeld en geluid door middel van “embedding

Ontdekoefening

In deze oefening zoek je een web 2.0-dienst die jou aanspreekt. Het mag gaan om een persoonlijke voorkeur of een dienst die nuttig kan zijn voor je werk. Hieronder geven we je enkele suggesties.
Het is verstandig om eerst een onderwerp te kiezen (boeken, muziek, foto’s… ) en dan de sites te bekijken. Let er nog even op dat de web 2.0-dienst van je keuze gratis moet zijn en dat je er niets voor hoeft te downloaden en te installeren.

En zoals ondertussen gewoon is, schrijf je over je ervaringen op je cursusweblog!

Met dank aan 23 OnderwijsDingen.

februari 11, 2011 · 23PolitieDingen · No Comments
Posted in: Web 2.0

Leave a Reply