#20 Nooit meer iets vergeten/kwijtraken met Evernote en Dropbox

Hoe vaak komt het niet voor dat je ergens iets leuks ziet of leest? Op internet of gewoon ergens in de stad… Je maakt er dan een aantekening van op een memoblokje of op je telefoon, of je maakt een foto. Wanneer je heel erg geordend bent bewaar je al je notities in een map in je kast of misschien heb je ergens op je computer wel een mapje waar je ze ook nog eens bewaart. Hoe dan ook, in alle gevallen is dat een archief. Maar wist je dat er een digitaal alternatief is? Een die niet eens zo heel moeilijk te gebruiken is: Evernote.

Wat is Evernote?

Evernote is een gratis programma waarin je alles kunt noteren, wat je ziet, wat in je opkomt of wat je nuttig vindt. Het is jouw online geheugensteun. Je kunt via elke computer of telefoon bij je notities. Zo is het mogelijk om artikelen (bijvoorbeeld van een website of een PDF-document) in Evernote te plaatsen. Of foto’s, tekeningen, schetsen, recepten, bonnetjes, wijnetiketten… wat je maar wilt. Je kunt je notities zelf indelen in verschillende ‘notebooks’ oftwel notitieboekjes. Aan je notities kun je tags koppelen, worden automatisch GPS-coördinaten toegevoegd en Evernote kan zelfs tekst op foto’s indexeren. Stel dat je van visitekaartjes een foto neemt met je telefoon en die in Evernote plaatst, dan kun je later door slechts op de naam van een contactpersoon te zoeken deze terugvinden! Al deze functionaliteiten maken het zoeken naar informatie die je in Evernote hebt staan erg makkelijk.

Slim idee:

Je kunt Evernote ook gebruiken als je onderzoek aan het doen bent: sla interessante webpagina’s of stukken daaruit op in een aparte onderzoeksmap, bijvoorbeeld prijsvergelijkingen en reviews voor een nieuwe auto.

Zonder verbinding

Achter de PC beschik je voor Windows en Mac over een luxe client (programma) waarmee je ook zonder internetverbinding gebruik kunt maken van Evernote. Met dit offline te gebruiken programma kun je nieuwe notities eenvoudig aanmaken door bestanden (PDF documenten, gescande teksten) in Evernote te slepen. Ook kun je ze natuurlijk snel terugvinden.

Webbrowser

Evernote is ook te gebruiken via je browser. Je kunt via de ‘webclipper’ interesante pagina’s of delen van pagina’s of enkel de url ‘clippen’ naar je Evernote-account. Voordeel van het ‘clippen’ van de hele pagina i.p.v. alleen de url is dat de pagina altijd beschikbaar blijft (de website kan de pagina verplaatsen/aanpassen/verwijderen). Bij het clippen geef je aan in welke notebook je de notitie op wilt slaan. Ook kun je naar wens een korte notitie en tags meegeven (de clipper vult de tags automatisch aan tijdens het typen). Wil je de webclipper van Evernote in je browser? Dan dien je wel software te downloaden.

Doordat alles in Evernote goed doorzoekbaar kun je ervoor kiezen om je Delicious-bookmarks over te zetten naar Evernote.

Dropbox

Zoek je een plekje op internet om (grote) bestanden te bewaren, die je ten alle tijden kunt raadplegen? Dan biedt Dropbox uitkomst. Je slaat daar documenten op die je overal waar je internet hebt, weer terug kunt halen. Je kunt Dropboxen ook delen met andere mensen. Het heeft dus ook wel wat weg van Google Docs.

Achtergrondinformatie

Ontdekoefeningen

  1. Lees de achtergrondinformatie over Evernote.
  2. Maak een account aan bij Evernote en/of Dropbox. Ontdek hoe de tools werken. Maak contact met collega’s en experimenteer met de mogelijkheden die het programma heeft en ontdek samen wat de mogelijkheden zijn voor de politie.
  3. Heb je een smartphone? Download dan de Evernote-app en/of de Dropbox-app voor jouw mobiel. Log in met je eigen account en speel met de opties op je smartphone. Neem bijvoorbeeld een geluidsbestand op.
  4. Als je Gmail gebruikt dan heb je vast al gezien dat je met je contactpersonen kunt chatten. Wil je via je eigen weblog een chatvenstertje hebben, plaats dan een nieuw pagina-element in je Blogger-blog. Lees op de Google TalkBack-pagina hoe je de code daarvoor te pakken krijgt.
  5. Schrijf weer een stukje op je cursusweblog over je ervaringen.

februari 11, 2011 · 23PolitieDingen · No Comments
Posted in: Web 2.0

Leave a Reply