#18 Social bookmarking en Del.icio.us

del.icio.us

Tagging. We hebben eerder al gesproken over ‘tags’. Met tags, ofwel trefwoorden zorg je dat teksten en afbeeldingen vindbaar zijn. Tagging is ook een manier om onderwerpen te ontsluiten. Veel Web 2.0-toepassingen geven gebruikers de mogelijkheid om trefwoorden toe te kennen aan online content,  zoals websites, foto’s, blogberichten en video’s. In tegenstelling tot de traditionele manier van bijvoorbeeld archivering, is tagging totaal ongestructureerd en worden de trefwoorden door de gebruikers bepaald en met omschrijvingen die zij belangrijk vinden.

Eerder heb je al kennis gemaakt met Flickr, dat gebruikers in staat stelt hun foto’s vindbaar te maken door tagging. En je hebt misschien ook al zelf tags toegekend aan foto’s die je hebt geüpload. Deze week neem je een kijkje op de populairste social bookmarking-site op het web, Del.icio.us. Typ het adres in als http://del.icio.us/ of gewoon http://delicious.com).

Wat is social bookmarking? Heb je onlangs nog naar de lijst met je favorieten/ bladwijzers gekeken in je webbrowser? Als je net zoals ik bent, dan kan die lijst best wel wat opgeschoond worden en kan er wel wat meer orde in worden aangebracht. En als je niet op je eigen computer aan het werk bent, hoe onthoud je dan de adressen van je favoriete websites?

Delicious is een online social bookmark-manager die je daarbij kan helpen. Met Delicious ontsluit je jouw favoriete webpagina’s online door middel van tags. Het sociale aspect van Delicious ligt in het feit dat je bijvoorbeeld via jouw tag ‘fietsen’ niet alleen je eigen websites vindbaar maakt, maar dat je tevens ziet welke websites andere gebruikers hebben getagged met het woord ‘fietsen’. Op deze manier ontstaat een groot kennisnetwerk van websites die via tags met elkaar verbonden zijn. En daarnaast ontstaat er ook een groot netwerk van mensen die dezelfde interesses met elkaar delen.

delicioustagsOm Delicious te leren kennen, kun je deze bronnen eens bekijken:

Ontdekoefeningen

  1. Bekijk een of meer van de genoemde bronnen om een goed beeld te krijgen van Del.icio.us.
  2. Kijk eens rond op het Del.icio.us-account van 23 PolitieDingen dat voor deze oefening is aangemaakt . Je vindt o.a. alle websites en bronnen die in de cursus zijn genoemd. Via RSS kun je up-to-date blijven wanneer er nieuwe favorieten aan het account zijn toegevoegd. Hoe dat ook alweer ging, kun je nog teruglezen bij het onderdeel over RSS.
  3. Klik eens op een bookmark die ook door veel andere gebruikers is aangemaakt, herkenbaar aan de donkerblauwe kleur achter de bookmark. Staan er commentaren bij en op welke manier zijn er tags toegekend?
  4. Schrijf een blogbericht over Del.icio.us. Zie je mogelijkheden voor jezelf of voor de politie? Of zie je het vooral als een handigheidje om je favorieten overal te kunnen gebruiken? En hoe kan de politie zijn voordeel doen met social bookmarking websites?
  5. Optioneel (maar warm aanbevolen): voeg aan het 23 PolitieDingen-account nieuwe websites toe die relevant zijn voor dit leerprogramma.
  6. Optioneel (maar eveneens warm aanbevolen): maak een eigen Del.icio.us-account aan met je eigen gebruikersnaam. Als je de uitdaging aandurft, kun je je collectie favorieten op je eigen computer, importeren in Del.icio.us. De aanwijzingen daarvoor staan op de site. Voeg ook nieuwe websites toe en ken daar tags aan toe.

Heel wat te ontdekken in deze les, maar het is zeker leuk en leerzaam.

februari 11, 2011 · 23PolitieDingen · No Comments
Posted in: Social bookmarking

Leave a Reply