#17 Mobiele toepassingen

httpv://www.youtube.com/watch?v=hQUt8C4iVKc

In alle onderzoeken over internet, de trendvoorspellingen voor de (nabije) toekomst zie je een aantal ontwikkelingen terugkomen. Mobiel en Overal spelen hierbij een centrale rol. Technisch geavanceerde, krachtige en slimme mobiele telefoons, voorzien van mobiel internet, Global Positioning System (GPS) en multimediavoorzieningen, zijn bezig aan een opmars: de smartphones. Inmiddels heeft de helft van alle Nederlanders beschikking over mobiel internet, via telefoon of ander apparaat. De groei is dus enorm, ook in de rest van de wereld.

Smartphone?

Wat zijn de kenmerken van zulke telefoons? Ze hebben grote beeldschermen met veel kleuren, zijn (vaak) voorzien van een aanraakscherm (touchscreen). Een camera is aanwezig om foto´s en video-opnamen te maken. Op het toestel is relatief snel mobiel internet beschikbaar en applicaties – ook vaak apps genoemd – zijn aangepast op mobiel gebruik. De bekendste voorbeelden hiervan zijn momenteel de iPhone van Apple, de HTC-toestellen met Android (ha! Android is ontwikkeld door… Google!) en Samsung en de Nokia N-series.

Telefoon als verlengstuk

Meer en meer wordt de telefoon een verlengstuk van je sociale netwerk(en). Let maar eens op de reclames over mobiele telefoons. Die gaan al lang niet meer over het bellen en sms-en maar over je sociale netwerk binnen handbereik. Voor € 10,- ben je al snel altijd en overal online.

httpv://www.youtube.com/watch?v=be2slUNKXHY

httpv://www.youtube.com/watch?v=9roukWGw5tk

Overal

De telefoon is niet meer alleen een toestel om mee te bellen maar bovenal om verbonden te zijn met de wereld om je heen. Dat brengt mij naar een laatste kenmerk: locatie. Bijna alle telefoons zijn uitgerust met GPS. Dat lijkt een simpele constatering maar biedt uiteindelijk een schat aan mogelijkheden om geografisch gebaseerde informatie en diensten aan te bieden, mobiel en real time (dus aangepast en toegespitst op tijdstip en plek).

‘Toegevoegde realiteit’

Een aparte vermelding is er voor de recente opkomst van Augmented Reality (letterlijk: toegevoegde realiteit) en de rol van de (Nederlandse) browser Layar hierin. Deze applicatie was een van de eerste breed toegankelijke toepassingen van augmented reality voor de telefoon. Door GPS en internet op de telefoon aan een kompas en een camera te verbinden en ze met elkaar te laten communiceren… vertelt het kompas waar je heenkijkt, de GPS waar je bent, de camera levert het beeld voor de interface en internet verbindt het geheel aan elkaar. Zo krijg je een filter over het camerabeeld met daarop informatie van bijvoorbeeld Funda (een website met te huren/kopen woonruimte). Het aantal locaties en informatielagen groeit hard maar is nog betrekkelijk klein waardoor je niet overal de augmented reality kan oproepen. Vooral commerciële partijen zijn dit momenteel aan het verkennen.

httpv://www.youtube.com/watch?v=HW9gU_4AUCA

Politie Noord-Holland Noord heeft al met dit fenomeen geëxperimenteerd; zij hebben een applicatie laten bouwen waardoor inwoners in de regio kunnen zien waar het dichtstbijzijnde politiebureau is. Handig als je daar niet bekend ben, maar wel dringend op het bureau moet zijn!

QR-codes verbinden offline met online

Misschien heb je ze wel eens gezien; vierkantjes met daarin een zwart-wit geblokt patroon (in alle soorten en maten). Dit zijn zogenaamde QR-codes. Ook Quick Responsecodes, afgekort QR-codes, bestaan al een aantal jaar (sinds 1994!). Maar sinds de smartphones meer ingeburgerd raken, worden de QR-codes meer gebruikt. Op postpakketten, Abri-reclames en nu dus ook door de politie.

Politie Friesland maakte er al langer gebruik van, en ongetwijfeld ook al een aantal andere korpsen. Je kunt het inzetten als brug tussen offline en online opsporingsberichtgeving door o.a. stoepborden en flyers van een QR-code te voorzien en direct getuigen te bereiken na een misdrijf. Deze QR0code verwijst dan naar meer informatie op internet.

Hoe werkt het?
Eigenlijk is het heel simpel. Via veel websites vind je gratis generators waarmee je gratis en eenvoudig een QR-code kan aanmaken. Een url wordt eenvoudig omgezet in een twee-dimensionale streepjescode, zoals op de foto hieronder. Deze code plaats je op je flyer, stoepbord of waar je ook vanuit offline wilt verwijzen naar online. Iemand met een smartphone met daarop een ‘tag-reader’ (een applicatie om streepjescodes en QR-codes te kunnen lezen) laat zijn telefoon de code lezen. Door de code wordt de browser in de smartphone geopend met de pagina waarnaar de QR-code verwijst, bijvoorbeeld www.politie.nl. En zo worden offline middelen verbonden met online informatie.

Achtergrondinformatie

Ontdekoefeningen

  1. Heb je een smartphone inclusief een mobiel internetabonnement? Ga dan naar de app-store van je telefoon en probeer één of meerdere apps te downloaden.
  2. Download de augmented reality-browser Layar en kijk door de bril van de augmented reality naar de wereld.
  3. Ben je zelf niet in het bezit van zo’n telefoon met bijbehorend mobiel internet vraag dan eens aan een collega, vriend of familielid die dat wel is of die je eens kort een paar van zulke apps kan laten zien en over welke hij of zij enthousiast is en waarom.
  4. Maak een QR-code aan voor je weblog (bijv. hier) print het uit, hang het op je werkplek. Hoe reageren je mede-cursisten?
  5. Bedenk eens een goede app voor ons als politie; zou je bijvoorbeeld iets zien in een app die burgers in een straal van een paar honderd meter rondom een net gepleegde woninginbraak op de hoogte stelt van het signalement van de dader? Een soort geavanceerd Burgernet? Of heb je andere ideeën?
  6. Wat betekent de opkomst van mobiel internet voor ons werk? Biedt het kansen? Bedreigingen?
  7. Schrijf op je cursusweblog over je ervaringen.

Met dank aan 23 ArchiefDingen.

februari 11, 2011 · 23PolitieDingen · No Comments
Posted in: Online apps, Technologie

Leave a Reply