#16 Zoeken op internet

Zoeken op internet. Dit onderwerp lijkt vooral van toepassing voor informatieanalisten en rechercheurs. En toch is het voor iedereen belangrijk om kennis te nemen van een aantal zaken als het gaat om zoeken op internet. Iedereen doet het immers wel eens! Maar hoe betrouwbaar is de informatie die je vindt? Hoe kun je slim zoeken? Wat zijn de juridische mogelijkheden? We zullen deze onderwerpen in dit Ding slechts kort aanstippen; er zijn complete cursussen die hier diep op ingaan en het gaat in deze cursus vooral om de bewustwording.

Een aantal ‘digifeiten’ op een rijtje; misschien waren ze je al bekend, misschien ook niet:

Blauwe zwaailamp

Op onze netwerkpc’s zit figuurlijk gesproken een blauwe zwaailamp. Onze grootste ‘vrienden’ weten heel goed welke IP-adressen (de identiteit van je computer en/of netwerk) van de politie zijn en ze kunnen dus zonder al te veel moeite zien dat wij op hun sites zijn langsgeweest. Dat kan je opsporingszaak verstoren!

Internet Recherche Netwerk

Bijna alle politiekorpsen werken er inmiddels mee; het Internet Recherche Netwerk (IRN). Ook Utrecht heeft een aantal (standalone) pc’s staan die daarop zijn aangesloten. Hiermee kunnen we veilig en anoniem over internet surfen, mits je er goed mee om gaat natuurlijk. Een driedaagse cursus is daarom ook verplicht om gebruik te mogen maken van deze pc’s.

Andere zoekmachines

Naast Google zijn er nog tig andere zoekmachines, die net weer even andere zoekresultaten opleveren, zoals IxQuick, Altavista, Hakia. Geen enkele zoekmachine dekt volledig de lading. Het internet is namelijk vele malen groter dan zichtbaar voor het algemene publiek. Daar heb ik een interessant Engelstalig artikel over gevonden. Wil je meer weten over hoe zoekmachines werken, kijk dan ook eens op de Search Engine Watch. Veel tips en trucs over Google vind je op Voelspriet. Over zoeken op Google schreef internetzoekexpert Henk van Ess ´De Google Code´.

Betrouwbaarheid van informatie

De eerste hit in Google zal het antwoord op je vraag wel geven? Dacht het niet! Iedereen kan alles op internet zetten: vrijheid, blijheid. Betekent ook dat je vaak een flinke slag om de arm moet houden als het gaat om de betrouwbaarheid van informatie. Check je bronnen. Wikipedia is redelijk betrouwbaar maar zeker niet voor 100%. Vele voorvallen uit het verleden bewijzen dat. Om de betrouwbaarheid van een site te controleren kun je op internet kijken wat anderen zeggen over die site. Of neem nou Spyderweb, voor het vinden van persoonsgegevens. Wáár zoek je dan precies: in een oude kopie van een naslagwerk of in de bron zelf?

Handige tools

Diverse tools zijn beschikbaar om informatie te filteren, te verzamelen en handig in te zoeken. RSS en Google Alerts hebben we al gezien. Maar er zijn er nog veel meer! Een groot aantal hiervan is te vinden in een bron op het PolitieKennisNet (PKN) en ook op het platform van het Internet Recherche Netwerk. Een paar voorbeelden: advertentiezoeker.nl, nummerboek.nl, scoopler.com. En kende je ook wieowie.nl, watismijnip.nl en screencrap al? Handig zijn ook de Domeindelver, de Personenzoeker en de Documentenzoeker van Voelspriet. Om er maar een paar te noemen!

Sporen achterlaten

Je laat sporen achter door te surfen op een gewone netwerkpc, dat bleek net al. Maar wist je dat je ook sporen als die van een olifant achterlaat door bepaalde zoektermen te gebruiken of door bepaald zoekgedrag?

De nadere toelichting: als je in Google of welke zoekmachine ook klikt op een zoekresultaat, dan ziet de website die je dan bezoekt in de bezoekerstatistieken dat iemand de site heeft bezocht op bepaalde zoekwoorden in die zoekmachine. Als je zelf een site hebt, dan weet je dit. En de informatie over de pc’s die via deze zoektermen op een site zijn geweest, is zeer uitgebreid! Wist je trouwens dat één van de meest gebruikte zoekwoorden in Google ‘Google’ is?

En dan is er nog die interne zoekmachine. De zoekbalk op de website die je bezoekt. Handig toch, binnen een site even zoeken naar de verdachte of andere benodigde informatie? Nee, niet doen! Ook zoektermen die gebruikt worden binnen websites verschijnen in de statistieken van de eigenaar van de website. Wederom zijn de gegevens van je pc hieraan gekoppeld. We zullen bij de opdrachten zien welke gegevens.

Jongeren en internet

Jongeren, van Generatie Y en Z, ook wel ‘digital natives’ genoemd, zijn opgegroeid met internet en doen er dezelfde dingen als in hun offline leven. Het praten in straattaal bijvoorbeeld. En sowieso is communiceren erg belangrijk. Zie bijvoorbeeld de volgende jongerensites: netlog, tagged.com, sugababes, superdudes, partypeeps en partyflock. Wist je dat jongeren vaak zowel offline als online bijnamen gebruiken in plaats van hun echte naam? Locaties afkorten tot voor de leek onbegrijpelijke plekken? Goed om je eerst te verdiepen in je doelgroep voordat je gaat rechercheren. Gebruik daarvoor bijvoorbeeld de site MijnKindOnline waar je veel informatie vindt over de trends op dit gebied.

Juridische (on)mogelijkheden

Dan denk je als wijkagent: “ik bekijk elke dag even mijn notoire veelplegers op Hyves om te zien waar ze zich mee bezig houden”, blijkt het niet te mogen! Juridisch gezien geldt voor internet eigenlijk hetzelfde als het echte leven. Moet je dus voor stelselmatige observatie toestemming van het OM krijgen, dan geldt dat ook online. Ook voor andere BOB-middelen zoals infiltratie geldt dat. Op het platform van IRN is veel informatie te vinden over de juridische kant van de zaak en we hebben ook een paar experts rondlopen in het korps. Maar laat je niet weerhouden: internet is voor een zeer groot deel een open bron en die mogen we gewoon gebruiken – gelukkig maar!

Overige achtergrondinformatie

Op ons PolitieKennisNet is zoals gezegd een hoop achtergrondinformatie te vinden. Ik zal hier geen links plaatsen, dat heeft weinig zin (je kunt alleen op netwerkpc’s het PKN bezoeken). Zoek er eens op de term ‘internet’ en bekijk wat je daar tegenkomt. Een deel van PKN is overigens sinds half februari wel op iedere internetpc te bekijken!

Ontdekoefeningen

 1. Ga op een netwerkpc naar PKN (http://politiekennisnet.politieacademie.politie.nl) en zoek naar de hierboven beschreven informatie; heb je er iets aan denk je? Probeer eens een paar van de genoemde tools uit!
 2. Betrouwbare informatie: we zoeken de huidige directeur van Oxfam Novib (Nederland).
  1. Hoe heet zij?
  2. Waar woont zij?
  3. Hoeveel tweets heeft ze geschreven op haar Twitter-account?
  4. Hoeveel keer is ze getrouwd en hoeveel kinderen heeft ze?
  5. Welk salaris mocht zij ontvangen in 2009?
  6. Waar is ze precies geboren?
 3. Schrijf over je ervaringen en gedachten op je cursusweblog!

februari 11, 2011 · 23PolitieDingen · No Comments
Posted in: Technologie

Leave a Reply