#14 Ontdek wiki’s en hoe de politie ze kan toepassen

Een wiki is een website waarop gebruikers samen kunnen werken aan een document of een website. Zij kunnen eenvoudig content toevoegen, bewerken en verwijderen. Wikipedia, de online open-community encyclopedie, is de grootste en bekendste wiki van het web. Dankzij de beschikbaarheid van vrij verkrijgbare wiki-software is de populariteit van deze tool voor andere toepassingen sterk gestegen.

Wat maakt het gebruik van een wiki zo aantrekkelijk?

 • Iedereen (geregistreerd of ongeregistreerd – dat laatste indien dat gewenst is) kan content toevoegen, wijzigen of verwijderen.
 • De wiki-software houdt automatisch het versiebeheer bij en je ziet in één oogopslag wat er veranderd is en door wie.
 • Oude versies van een pagina of document, kunnen altijd worden opgehaald en hersteld.
 • Gebruikers hoeven geen technische kennis te hebben om content toe te voegen.
 • Een eenvoudige tekstverwerker zorgt voor de juiste opmaak en structuur.

Bijna alle grote bedrijven werken met een wiki op hun intranet, om kennisuitwisseling tussen medewerkers te bevorderen. Politie Utrecht heeft ook een interne wiki genaamd BlueWiki die vooralsnog kleinschalig ingezet wordt door met name informatieanalisten.

Achtergrondinformatie

De zandbak

‘Sandbox’ (of ‘zandbak’ in gewoon Nederlands) is de term die op wiki’s vaak wordt gebruikt, voor de ruimte die speciaal bedoeld is om gebruikers te laten spelen. Experimenteren, leren, proberen, alles kan. Voor dit onderdeel is een speciale 23 PolitieDingen-wiki ingericht, zodat je er ook eens vanuit “de achterkant” mee kunt kennismaken.

Het thema van deze wiki is: FAVORIETEN. Favoriete boeken, favoriete films, favoriete vakantiebestemmingen, favoriete weblogs, favoriete sportclubs, favoriete…etc.!

De 23 PolitieDingen-wiki is ondergebracht bij PBworks. Iedereen kan binnen enkele minuten een werkende wiki maken, die bovendien eenvoudig in het gebruik is. Mocht je toch nog moeilijkheden tegenkomen, dan heeft PBworks een aantal hulpbronnen beschikbaar:

 • PBworks Tour. Een uitleg in zeven stappen.
 • PBworks Tips op PBwiki Central. Voor de wat gevorderde gebruiker die meer wil.

Ontdekoefeningen

 1. In deze oefening ga je enkele wiki’s bekijken. Hier zijn enkele voorbeelden om je op weg te helpen:
 2. Voeg een of twee stukjes tekst toe aan de 23 PolitieDingen-wiki.
  Klik daarvoor rechts in het scherm op ‘Request Access’. Ik zal je dit zo snel mogelijk geven. Dan pas kun je de opdracht uitvoeren. Voeg je favoriete dingen toe in je eigen woorden. Alhoewel de wiki-software bijhoudt wie wat schrijft, is het handig als je je stukje ‘ondertekent’ met je cursusidentiteit.
 3. Schrijf op je cursusweblog over je bevindingen. Wat vond je interessant? Welke toepassingen zouden goed zijn om in een wiki te doen en welke niet? Wat kun jij hier als politiemedewerker mee? Weet je überhaupt wat we er nu mee doen en wat vind je daarvan?

februari 11, 2011 · 23PolitieDingen · One Comment
Posted in: Wiki's

One Response

 1. Matildahodgson - oktober 10, 2013

  hiiii……
  nice view regarding stoepbord.stoep bord are very useful for home as well as office.

Leave a Reply