#1 Lees dit weblog en ontdek waar 23 Dingen over gaat

Welkom bij “23 Dingen”!

Je staat aan het begin van een programma, dat je in enkele maanden tijd zal inleiden op het internet dat sommigen ook wel web 2.0 of het sociale web noemen. Je gaat erg veel leren en dat doe je zelfstandig, maar vooral ook door te praten, te communiceren met je collega’s.
Het zal pittig worden, het zal nogal wat van je tijd vragen, het zal je frustreren, maar als je eenmaal op gang bent zal je merken dat het erg leuk is om op deze manier te leren.

23 Dingen is een online leertraject, dat je ertoe aanzet om meer te weten te komen over nieuwe webtechnologieën, die in een hoog tempo de manier veranderen waarop mensen, organisaties en bedrijven met elkaar communiceren. Deze cursus is gebaseerd op het Learning 2.0-programma, zoals dat is ontwikkeld door Helene Blowers, Technology Director van de Public Library of Charlotte and Mecklenburg County, USA. Over de hele wereld is deze cursus door honderden bibliotheekmedewerkers met succes gevolgd. En nu dus ook versies voor de politieorganisatie en specifiek voor de opsporing.

Gedurende de komende drie maanden zal je via deze website leren over de nieuwe digitale wereld in “23 Dingen”. 23 oefeningen waardoor je vertrouwd raakt met bloggen, RSS, tagging, wiki’s, Twitter, online applicaties, foto- en video-websites en nog veel meer.

Om altijd op de hoogte te blijven van veranderingen op deze site, is het goed om je te abonneren op de RSS-feed (als je al weet hoe dat gaat en anders leer je dat spoedig). Wat er allemaal besproken gaat worden, kan je lezen bij Dingen.
Op 7 april 2008 zond de VPRO de documentaire “Wiki’s waarheid” uit. Aan het woord komen bekende web 2.0-pioniers als Tim O’ Reilly, Andrew Keen en Jimmy Wales. Het programma geeft een goed beeld van wat de stormachtige ontwikkelingen op het web voor gevolgen heb voor een maatschappij waarin iedereen informatie aan het web kan toevoegen en veranderen. De uitzending is op de website van Tegenlicht nog na te kijken.

Tenslotte nog een leuk filmpje, in plain English. In minder dan 5 minuten wordt hier web 2.0 uitgelegd. Het is inmiddels een beroemde video geworden.

Maak om te beginnen een gratis e-mailaccount aan bij Gmail. Deze ga je in het vervolg van de cursus nog voor diverse Dingen gebruiken dus kies een leuke cursusidentiteit. Het is niet nodig allerlei persoonlijke informatie bij Google achter te laten bij aanmaken van het account.

Heb je hulp nodig bij het aanmaken van een Gmail-account, bekijk dan deze screencast (instructiefilmpje) eens.

februari 11, 2011 · 23PolitieDingen · 13 Comments
Posted in: Introductie, Over 23 Dingen

13 Responses

 1. Alex van Veenendaal - februari 23, 2011

  Goed initiatief en leuke content. Tip: laat de linkjes naar de filmpjes in een nieuw venster openen. Ik klikte een paar keer per ongeluk de hele site weg aan het einde van het filmpje.

 2. Natalie - februari 25, 2011

  @Alex: bedankt voor de tip. Ik kies er bewust voor links niet in een nieuw scherm te laten openen. Ik weet dat daar online discussies over zijn, over wat het meest gebruiksvriendelijk is. Mijn mening is dat het aan de gebruiker overlaten of hij/zij een link in een nieuw venster wil openen of niet, de beste optie is.

  Gaat jouw afdeling eigenlijk nog meedoen met de cursus?

 3. Alex van Veenendaal - februari 28, 2011

  Ik zal de vraag eens voorleggen. Uiteraard zijn er binnen onze afdeling ook discussies over het nut van sociale netwerken voor de politieprofessie en de plaats hiervan binnen de totale informatievoorziening. Initiatieven als deze en andere experimenten die onlangs zijn gestart helpen daarbij. Ik zal dit daarom zeker blijven volgen.

 4. The World according 2 dolfijn23! | dolfijn23 - maart 15, 2011

  [...] 1: viel mee dit stukje lezen als introductie van de cursus. Ding 2: dat is wat je nu [...]

 5. Vrij Zinnig - april 23, 2011

  Ik vind het superstoer als er via deze cursus weer een flinke groep thuis is op het sociale web. Ik wil, moet en zal deze cursus doorlopen! Bedankt voor alle tips!

 6. Natalie - april 24, 2011

  @Vrij Zinnig: nou, succes dan! :-)

 7. Gert-Jan Heesbeen - april 25, 2011

  Goedendag allemaal. Hierbij een aankondiging dat ik deze cursus ga volgen. Ik hoop dat ik veel kan leren en leuke ervaringen en nieuwe contacten op kan doen.

  Tot horens en ziens.

  Gert-Jan Heesbeen

 8. Natalie - april 26, 2011

  @Gert-Jan welkom! Je gaat het dus in z’n eentje doen? Of samen met Danny? Succes in elk geval!

 9. Gert-Jan heesbeen - mei 21, 2011

  Net terug van korte vakantie. Nu de draad weer oppakken. En ik moet zeggen …..het valt niet mee

 10. Natalie - mei 21, 2011

  Succes Gert-Jan!

 11. Petra - september 19, 2011

  Vandaag mijn 1e kennismaking, ben benieuwd!

 12. 23PolitieDingen - september 22, 2011

  Nou, succes dan maar!

 13. Lyanne - oktober 13, 2011

  Nou, hier ook weer geweest. Zo kom je nog eens ergens met deze cursus;)

Leave a Reply