Welkom bij 23 PolitieDingen!

Interesse in de 23 PolitieDingen-cursus? Dan ben je hier op de juiste plek! Deze site is namelijk de cursus. Kijk gerust eens rond bij alle Dingen om een indruk te krijgen van de inhoud ervan. In 23 oefeningen maak je hier kennis met web 2.0, denk je na over wat je er persoonlijk mee kan doen en hoe je het kan toepassen in de politieorganisatie waar je werkt.

“23 Dingen” is anders dan andere cursussen of e-learning programma’s. Je leert hier over het sociale web door zélf dingen te ontdekken. Door over deze ontdekkingen te schrijven in een eigen weblog, zal je het bestudeerde onderdeel beter opnemen. Daarnaast leer je ook door op weblogs van medecursisten te kijken en te reageren op elkaars berichten. “Leren door te doen” is het credo. De rol van docent is hier veranderd. Geen allesweter die vertelt hoe het moet, maar een begeleider die assisteert bij onduidelijkheden en die tevens leert mét de mensen die dit programma volgen.

In de regio Utrecht is de cursus al meerdere malen gehouden en ook andere korpsen zijn er actief mee. Zie hiervoor de pagina Subsites. In februari 2011 is deze site voor het laatst herzien.

De cursus in het kort

 • Duur: drie tot vier maanden, gemiddeld drie tot vier uur per week
 • Kosten: incentive per cursist, budget zelf te bepalen
 • Planning: twee Dingen per week
 • Organisatie: cursisten in groepjes van 5 tot 7 met een begeleider
 • Dingen: zie het overzicht van Dingen

Achtergrond

Het oorspronkelijke idee voor dit “23 Dingen” programma, is afkomstig van Helene Blowers. In 2006 ontwikkelde zij dit programma voor de bibliotheek van Mecklenburg County, USA. En met veel succes! Honderden bibliotheekmedewerkers volgden de lessen met veel plezier.

De oorspronkelijke “23 Things” werd gepubliceerd onder zogenaamd Creative Commons licentie, hetgeen wil zeggen dat iedereen vrij is om het materiaal te gebruiken en te kopiëren, mits met naamsvermelding. Ook anderen kunnen deze versie van “23 Dingen” onder dezelfde condities gebruiken.

Medio 2007 is door Rob Coers van Coers Internet Trainingen “23 Things” vertaald en bewerkt naar het Nederlands, in opdracht van de Vereniging van Openbare Bibliotheken, met toestemming van Helene Blowers. Op de homepage van zijn site 23dingen.nl staat een dankwoord hiervoor. Eind 2008 is deze cursus door Natalie Hensen deels herschreven naar de politiewereld, met dank aan de mooie basisteksten van Rob Coers.

maart 26, 2009 · 23PolitieDingen · One Comment
Posted in: Over 23 Dingen

One Response

 1. Kerrie - december 16, 2013

  I have been surfing online more than three hours today, yet
  I never found any interesting article

  like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers
  made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

Leave a Reply